OPLEV BUNKERMUSEET!

Molevej 29, 7730 Hanstholm

30,5 km

Besøg Bunkermuseum Hanstholm og oplev Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig

Det består af Hanstholms enestående museumsbunker på 2500 m2, hvor flere af rummene er ført tilbage til deres oprindelige udseende, så man kan se, hvordan soldaterne levede. I bunkeren findes også spændende særudstillinger.

Batteriet blev bygget i 1941 for sammen med et tilsvarende batteri ved Kristiansand i Norge at spærre indsejlingen til Skagerrak for at holde den engelske flåde ude. Batteriet bestod af fire store 38-cm kanoner, hvis rør hver vejede 110 tons. Kanonerne kunne skyde ud på en afstand af 55 km, dvs. næsten halvejs til Norge.

Interaktiv udstilling

Dokumentationscentret ovenpå bunkeren rummer udstillingen ”Fjende & Nabo – Hanstholm besat”!  Udstillingen handler om livet i Danmarks stærkeste fæstning under 2. Verdenskrig. Med menneskene i fokus fortælles historien om både de tyske soldater og civilbefolkningens liv i skyggen af befæstningsanlæggene, og om hvordan besætter og besat levede sammen.

På tur med ammunitionstoget

Hop på museumstoget og kom en tur igennem batteriet, hvor du passerer en ammunitionsbunker og en af bunkerne til den 38 centimeter store kanon.
Museumstoget kører dig rundt i det historiske terræn ad den originale smalsporsbane, som tyskerne anlagde for at transportere den tunge ammunition ud til kanonen.

Toget kører hver dag sommeren igennem og også i uge 42. Turen er en kilometer lang og varer cirka ti minutter.

På naturvandring i besættelsens fodspor

Ved bunkermuseet finder du en smuk og afvekslende klitskov, der tidligere var et bart og barskt klitlandskab og hjemsted for mange af tyskernes bunkere. I dag kan du komme på naturvandring her.

Observer de mange bunkere, der ligger spredt ud over klitlandskabet, nogle under jorden, andre som udkigsposter, hvis fornemmeste rolle var at spotte fjenden.

I løbet af året bliver der desuden afhold flere forskellige guidede bunkervandringer, som det er gratis at deltage i. Datoerne for bunkervandringerne findes på museets hjemmeside.

Frilandsmuseet Hanstholm 1

I klitterne syd for Hanstholm finder du Frilandsmuseet Hanstholm I, som er et af de bedst bevarede kystbatterier i Danmark.

Frilandsmuseet Hanstholm 1 hører også under Bunkermuseum Hanstholm, så start eller slut din museumsdag med et besøg i klitterne. Det er en stor oplevelse for hele familien at gå rundt i det bakkede bunkerlandskab.

Gå på opdagelse i de smukke, uforstyrrede omgivelser og se, om du kan finde alle 19 bunkere. De er stort set alle åbne, så du kan komme indenfor og forestille dig, hvordan det var at ligge der og bevogte en del af Skagerrak inde fra land.

Kilde: VisitThy.dk og bunkermuseumhanstholm.dk