OPLEV LILD STRAND!
Stenbjerg Landingsplads 1, 7752 Snedsted
55,5 km
Stenbjerg Landingsplads
De maleriske fiskerhuse ved Stenbjerg Landingsplads er en magnet på både lokale og turister. Helt automatisk føler man sig trukket hen mod de karakteristiske hvide huse og får lyst til at sætte sig på bænkene udenfor og nyde en kop medbragt kaffe. Her kan man sidde med lune og læ i ryggen op ad muren, mens man fornemmer luften, vinden og saltvandet.
Husene er bygget af fiskerne i Stenbjerg omkring år 1900 og fik på det tidspunkt navnet Stenbjerg Huse.Et stykke ind i 1900-tallet vandt motorbådene indpas, og hvor man tidligere kun havde fisket med krogliner, begyndte man nu at fiske med garn, trawl og snurrevod. Derfor opstod der et behov for at kunne opbevare redskaberne under tag og samtidig have et sted, hvor fiskerne kunne vedligeholde deres udstyr. Og derfor byggede fiskerne redskabshusene.
Det erhvervsmæssige fiskeri med store både ophørte i 1972, og husene, som var bygget af hjemmestøbte sten og forhåndenværende materialer truede med at forfalde. Foreningen til bevarelse af Stenbjerg Landingsplads gennemførte i 2000 en omfattende restaurering, og husene anvendes nu af fritidsfiskerne.
Redningsmuseum
Redningshuset på Stenbjerg Landingsplads er en rød teglstensbygning, som blev bygget i 1931, og som blev brugt frem til 1969. Siden blev det fredet som en typisk repræsentant for redningshuse fra den periode. Den grønne port i gavlen mod vandet, hvor redningsbåden blev bugseret ud og ind, har de to karakteristiske dannebrogsflag vippet ind over hinanden. Nøjagtig som man ser det på andre redningsstationer langs Vestkysten.
Huset havde også plads til mandskabets øvrige udstyr, f.eks. redningsbælter, kikkerter og telefon, som de skulle bruge, når de sejlede ud efter skibe og søfolk i nød. Desuden var det i redningshuset, at raketapparatet havde plads. Raketapparatet kunne flyttes til stranden, hvorfra det kunne skyde en line ud til strandede skibe i brændingen tæt på kysten. Når først linen var fæstnet på skibet, trak man et tov med en redningsstol ud til skibet og fragtede derefter mandskabet ind på land – person for person.
Redningshuset på landingspladsen overtog opgaverne efter en ældre bygning med samme funktion, som blev bygget i 1894 midt i Stenbjerg. Dengang mente man, at det var godt at have huset liggende tæt på de fiskere, som udgjorde mandskabsgruppen og boede i byen. Herfra trak heste redningsbåden til stranden.
Men fra 1920’erne blev der mindre brug for redningsbåden, fordi ulykker, som strandinger og forlis til havs blev sjældnere. Da man byggede det ny redningshus, blev redningsbådens ypperste opgave at hente nødstedte fiskere ind til land.
Først i 1965 overtog Stenbjerg en brugt motoriseret redningsbåd fra Klitmøller. Og fire år efter tog redningsmandskabet i Stenbjerg af sted for sidste gang.
Redningshuset blev siden indrettet med en spændende udstilling om redningsvæsenet. Blandt andet kan du se en rednings-robåd fra 1892. Båden er nøjagtig mage til robåden, som blev brugt i Stenbjerg, men denne har været brugt i Thyborøn og ved Thorupstrand.
Udstillingen i redningshuset er åben i sommerhalvåret mod en mindre entre.
Kilde: www.naturstyrelsen.dk