OPLEV THORUP STRAND!

Thorup Strandvej 329, 9690 Fjerritslev

14,4 KM

Thorupstrand er et levende kulturmiljø og Nordeuropas største kystlandingsplads. Indtil 1800-tallet var stedet et meget vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge. Den dag idag kan du stadig følge med og se fiskerbådene blive trukket op på stranden efter dagens fangst.  Thorupstrand er med sine 19 aktive fiskekuttere nordeuropas største aktive kystlandingsplads.

Centrum for skudehandlen

Kysten ved Thorupstrand danner en bugt mellem de to kalkstensknuder, Bulbjerg og Svinkløv, der virker som naturhavn.

Indtil 1800-tallet var Thorupstrand derfor et vigtigt centrum for skudehandlen mellem Danmark og Norge. Købstadsprivilegierne i Danmark betød, at byerne havde monopol på næsten al handel, men fordi kystbyerne manglede tømmer, og Norge manglede korn og landbrugsprodukter, fik kystbyerne ret til at lande med skude eller fiskerbåde på strækningen mellem Klitmøller og Løkken.

Omkring år 1800 boede der syv familier i Thorupstrand, og antallet tiltog op gennem århundredet. Det var hovedsageligt fiskere, der flyttede til, og efter skudehandlen stoppede i slutningen af 1800-tallet, blev fiskeriet derfor det dominerende erhverv. I starten foregik fiskeriet fra mindre, åbne både, der i løbet af 1900-tallet blev udskiftet med de større, klinkbyggede havbåde.

Bæredygtig kystfiskeri

Thorupstrand er i dag Nordeuropas største kystlandingsplads, hvor fiskerbådene fortsat bliver trukket op på stranden, og 19 både med omkring 30 fiskere er tilknyttet stedet. Der fiskes ud fra bæredygtige principper – dvs. naturskånsomt fiskeri med garn og snorrevod, men ikke trawl. Derfor er fisk fra Thorupstrand fanget uden at ødelægge havets rigdom.

Besøgende har mulighed for at følge aktiviteterne på tæt hånd og få en snak med de lokale fiskere. Du kan også købe de lokale fisk med hjem fra butikken på stranden. I  Thorupstrand Fiskehus  kan du købe fersk fisk, røgvarer og skaldyr fra Thorupstrand eller nyde en af de lokale fiskeretter, som findes på menukortet.

Gutterne på kutterne

Måske kan du være heldig at møde “Gutterne på kutterne”. De lokale helte fra Thorupstrand, der kæmper en brav kamp for at bevare kystfiskeriet i Thorupstrand. De er kendt fra TV-serien af samme navn.

Thorupstrandfisk i København

Thorupstrand Kystfiskerlaug, der vil sikre danskerne bæredygtigt fangede havfriske fisk sælger også deres produkter fra kutteren HM800, der ligger til kaj ud for Havnegade 51 i København og har samtidig indgået en samarbejdsaftale med Coop, således at forbrugerne kan finde de friske fisk i kølediskene over hele Danmark.

Kilde: Visitjammerbugt.dk