CYKELTURE I THY OG OMEGN

Der er et udbredt netværk af cykelstier og småveje, som fører gennem Thys varierede landskab. Fra cyklen kan du både opleve stille skove, åbne heder og hyggelige landsbyer.

Thy og Nationalpark Thys enorme, uspolerede areal inviterer ligefrem til cykelture. Uanset om der er tale om en cykelferie, eller en kortere tur på en halv eller hel dag, så er cykelsadlen et fremragende sted, at opleve landskabet og komme tæt på naturen.

Husk, at det er tilladt at cykle på alle stier og skovveje i nationalparken, men ikke inde i skovbunden eller på klitterne.

Cykling på ruterne foregår på eget ansvar, og man skal være opmærksom på både vandrere, og de uforudsete forhindringer, som det vilde landskab kan byde på.

Gode steder at cykle: Områderne ved Flade Sø, Ørum Sø og Vandet Sø

Klitplantagernes små grusveje er ideelle til, en romantisk tur rundt om en af søerne, hvor man både kan cykle ude i det åbne landskab, eller mere køligt i nåletræernes fugtige skygge. Ude på de asfalterede veje kan hele familien holde både balancen, og få samling på tropperne. På vejen kan man gøre et stop i klithederne, hvor der i lyngen fra juli til september vokser masser af bær – lige til at plukke og spise.

Der er mange gode skovveje i klitplantager ved søerne, hvor du er velkommen til at cykle. Tag en madpakke med – og en kikkert. Så er dagens energi, og underholdning sikret.

AFMÆRKEDE CYKELRUTER

Vestkyststiens cykelrute (N1). 

Vestkyststiens cykelrute, som er identisk med National Cykelrute nr. 1, løber tæt ved det vindblæste Vesterhav. Den starter ved Agger Færgehavn, og fortsætter mere end 80 kilometer mod nord forbi Bulbjerg.

Se kort over ruteforløb.

Hanstholm-København ruten (N2) 

Ruten starter i Hanstholm, og slutter ved Vildsundbroen. Turen går gennem Nors, Vester Vandet, Sjørring, Sperring, Sundby, Vildsund Vest.

Se kort over ruteforløb.

Limfjordsruten (N12) 

Limfjordsruten (N12) (Sammenfald med regionalrute 24 Holstebro-Thisted)

Limfjorden er et af de smukkeste områder i landet, og en cykeltur på Nationalrute 12 er måske den smukkeste måde at opleve det på. Husk at tage badetøj og kikkert med, for I får rigeligt brug for begge dele. Ruten går fra Vejlerne til Agger Tange.

Se kort over ruteforløb.

Nordthy ruten (17) 

Den regionale cykelrute 17, Nordthy-ruten, går på tværs af kommunen. Cykelruten går fra Klitmøller over Thisted, Sennels og Østerild, Vesløs og øst om Frøstrup til Bulbjerg. Ruten blev planlagt, og skiltet/anlagt af Viborg Amt. Efter åbningen overtog de daværende Hanstholm og Thisted Kommuner vedligeholdelsen. Ruten løber på skovveje, ad mindre befærdede veje, og på strækningen fra Østerild til Tømmerby i eget trace, på den nedlagte Fjerritslevbane.

Se kort over ruteforløb.

410 Panoramarute ”Oplev naturens kræfter”, 43 km.

Denne cykeltur er en udfordring. Du er oppe imod naturens kræfter i form af høje istidsbakker, sandfygning og vestenvind. Men du cykler også i medvind gennem historiske landsbyer, og grønt agerland, som fortæller hvordan mennesker, her på kanten af havet, har trodset naturens kræfter, og skabt et godt liv i hyggelige byer.

Hent folderen “Oplev naturens kræfter” (410).

Se kort over ruteforløb.

411 Panoramarute “Dyrenes Paradis”, 44 km

Klar til kontraster? Så har du valgt den rigtige cykelrute. Den fører dig over istidens bakker og ned til søsletter, gennem stille plantager og ud til det buldrende hav. For den, der tager sig tid, er der mange spor af dyr fra i dag og fra istiden at se på turen.

Hent folderen “Dyrenes paradis” (411).

Se kort over ruteforløb.

Vandet Sø Ruten

Vandet Sø Ruten er en flot cykelrute på 21 km, omkring den smukke Vandet Sø.

Asfalt: 37 %. Grusvej: 63 %. Ruten udgår fra Klitmøller, og fører rundt om den smukke Vandet Sø, gennem Vilsbøl, Vandet og Nystrup Plantager. Turen gennem skovene byder på stor variation i landskabet, og mange bratte op- og nedkørsler. Det kan mærkes i benene. Men det er oplagt at tage pauser for at nyde udsigten bl.a. ved Kronens Hede, med Vandet Sø i baggrunden, eller tage en dukkert ved badepladsen i Nors Sø, hvor der også findes bål- og grillpladser.

Se kort over ruteforløb.

Reservatruten

Reservatruten er en 38 km lang tur, i flotte omgivelser.

Asfalt: 68 %. Grusvej: 32 %. Reservatruten påbegyndes i Klitmøller, Hanstholm eller Nors. Ruten fører jer hele vejen rundt om Hanstholm Vildtreservat – et stort klithede-område, som i vil blive præsenteret for på den ny asfalterede cykelsti langs Kystvejen. Ruten byder ydermere på en tur forbi Nors Sø, stille skov idyl, enestående udsigter og gode bade- og opholdsmuligheder. Et godt tip er at lægge mærke til vindretningen. Det blæser ofte fra sydvest, og så er det bedst at cykle ruten i urets retning.

Se kort over ruteforløbet.

Vangså Ruten

Vangså Ruten er en flot cykelrute på 26 km, med Vangså Klithede som omdrejningspunkt.

Asfalt: 47%. Stenmel: 13%. Grusvej: 40%. Ruten udgår fra Klitmøller, og følger den nye vestkystrute sydpå gennem fiskerlejet Vangså og videres til Tvorup Plantage. Nyd udsynet over Vangså Klithede, hvor du i sensommeren kan forfriske dig med mosebøllebær og revling, som klitheden er rig på. Der er mere spændende afstikkere på ruten. Nyd f.eks. udsigten over havet ved Bøgsted Rende, eller det nye udsigtstårn i nordkanten af Aalvand Klithede. Fra tårnet er der gode muligheder, for at se kronvildt og traner. På hjemvejen passeres Tvorup Kirkeruin, som er et flot vidnesbyrd om fortidens ødelæggende sandflugt.

Se kort over ruteforløbet

Faddersbøl Ruten 

Faddersbøl Ruten er en flot tur på 24 km gennem Tvorup- og Stenbjerg Plantage.

Asfalt: 46 %. Stenmel: 12%. Grusvej: 42 %. Ruten udgår fra Nr. Vorupør. Det er en flot tur gennem Tvorup- og Stenbjerg plantage, ad små idylliske skovveje. I Stenbjerg Plantage kommer bl.a. forbi store træløse sletter og forkullede trærester, der vidner om en stor skovbrand i 2004. Hold evt. pause ved Faddersbøl Mølle, for at spise madpakken. Har du tid, så tag en afstikker til fugletårnet ved Aalvand Klithede. Her er der gode muligheder for at se kronvildt og traner.

Se kort over ruteforløbet.

MOUNTAINBIKE

Ruterne følger små snørklede skovveje og grønne spor. Cykling på ruterne foregår på eget ansvar, og man skal være opmærksom på både vandrere og de uforudsete forhindringer, som naturen kan byde på.

Ruten i Slettestrand er en af de mest populære ruter i Nordjylland, og er fx kåret som Danmarks bedste MTB-rute af vorespuls.dk.

Den 19 km lange rute blev indviet i marts 2009, som er planlagt og anlagt for at skabe en rute, som dels giver mulighed for en unik naturoplevelse på naturens præmisser, dels en virkelig god, udfordrende og til tider krævende køreoplevelse. Højdemeteren er cirka 400, og ruten er ensrettet.

Hent folderen “På mountainbike i Svinkløv Klitplantage

Se kort over ruteforløbet.

Sammen med lokale mountainbikene har Naturstyrelsen anlagt to mountainbikeruter i Tvorup Klitplantage. Bikerne har haft kort med rundt i skoven og har derefter indtegnet de bedste ruter.

Ruterne er markeret med røde pæle og piktogrammer og pile. Den ene kræver hverken rutine eller særligt udstyr, mens den anden er mere krævende og byder på barske udfordringer rundt i terrænet. Hvis man vil have en tur med vekslende sværhedsgrader, kan man køre ruterne i sammenhæng.

Hvid rute i Tvorup Klitplantage er 6 km lang og kan benyttes af alle

Grøn rute i Tvorup Klitplantage er 10 km lang og for de mere øvede brugere

Hent folderen “På mountainbike i Tvorup Klitplantage

Se kort over ruteforløbet.

Den sammenhængende lette mountainbike rute i Vilsbøl Plantage er 7 km lang. Dertil kommer 1,9 km middelsvære og 1,0 km svære MTB spor i form af sløjfer på ruten. Forløbet er varieret og går gennem både løvskov og nåleskov. På rutens nordligste forløb kan man opleve den fantastiske udsigt udover Tuekær og Nors Sø. Ruten er markeret med pile med farvekoder, der angiver retning og sværhedsgrad efter Dansk Cykle Unions standard.

Se kort over ruteforløb.

Hent folderen “På mountainbike i Vilsbøl Klitplantage

MTB-ruten i Vandet Plantage er 9,93 km lang og forholdsvis teknisk krævende. Ruten udgår fra P-pladsen på Hjardalvej i den østlige ende af Vandet Plantage. Herfra er der 5 km til Thisted.

Ruten er 9,93 km lang og betegnes som teknisk krævende. Den er anlagt uden brug af motorsav og stor set uden at bruge eksisterende veje og stier. Det vil sige, at den løber i skovbunden og snor sig ind og ud imellem træerne. Selvom Vandet Plantage set udefra er forholdsvis flad, er der masser af korte op- og nedture på de utallige små krappe bevoksede klitbakker.

Ruten er anlagt

Se kort over ruteforløbet.